Siirry suoraan sisältöön

Vertaus hääjuhlasta paljastaa meille Taivaallisen Äitimme olemassaolon

Häät ovat sulhasen ja morsiamen elämän onnellisin tapahtuma. Samalla tavoin 2000 vuotta sitten kertomassaan vertauksessa Jeesus vertasi meidän uskonelämämme onnellisinta tapahtumaa, Taivasten Valtakuntaan astumista, hääjuhlaan. Saadaksemme pelastuksen ja päästäksemme Taivasten Valtakuntaan meidän täytyy olla Sulhasen ja Morsiamen kutsumia taivaallisen hääjuhlan vieraita. Tutkikaamme tarkemmin, mitä Jeesuksen kertoma vertaus hääjuhlasta meille opettaa.

Vertaus hääjuhlasta

Matt. 22:1-10  Jeesus jatkoi puhuen heille vertauksin. Hän sanoi: ”Taivasten valtakunta on verrattavissa kuninkaaseen, joka valmisti häät pojalleen. Hän lähetti palvelijansa kutsumaan häihin kutsuvieraita, mutta nämä eivät tahtoneet tulla… Sitten hän sanoi palvelijoilleen: ’… Menkää siis teiden risteyksiin ja kutsukaa häihin, keitä ikinä tapaatte.’ Palvelijat menivät teiden varsille ja kokosivat kaikki, jotka he tapasivat, sekä pahat että hyvät, ja häähuone tuli täyteen pöytävieraita.”

Hääjuhlassa on oltava sulhanen, morsian ja heidän kutsuvieraansa. Jeesuksen kertomassa vertauksessa voimme kuitenkin nähdä ainoastaan sulhasen ja kutsuvieraat. Missä sitten on morsian? Koska morsian on hääjuhlan avainhenkilö, häitä ei voida viettää, ellei hän ilmesty paikalle.

Voimmeko sanoa, että kertoessaan tämän vertauksen hääjuhlasta Jeesus ei tiennyt, että hääjuhlassa on oltava morsian samoin kuin sulhanen ja vieraatkin? Emme missään nimessä. Sen sijaan tämän vertauksen kautta Jeesus paljasti meille, että Morsiamen ei ollut aika ilmestyä Hänen ensimmäisellä tulemisellaan 2000 vuotta sitten. Meidän pelastuksemme tähden täytyy kuitenkin koittaa aika, jolloin Morsian ilmestyy, jotta taivaallisen hääjuhlan aika voi koittaa. Niinpä Raamattu profetoi, että Morsian ilmestyy Jumalan pelastustyön loppupuolella.

Ilm. 19:7-9  Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet. Hänen morsiamensa on laittautunut valmiiksi, ja hänen annettiin pukeutua puhtaaseen, hohtavaan pellavavaatteeseen.” Se vaate on pyhien vanhurskaat teot. Enkeli sanoi minulle: ”Kirjoita: Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle!” Vielä hän sanoi minulle: ”Nämä ovat tosia Jumalan sanoja.”

Vaikka Morsian ei ilmestynyt 2000 vuotta sitten, Johanneksen ilmestyksessä profetoidaan, että Hän ilmestyy päivien lopulla, kun Jumalan pelastustyö on täyttymäisillään. Koska Raamatussa sanotaan myös: ”Autuaita ne, jotka on kutsuttu Karitsan hääaterialle”, meidän on tehtävä kaikkemme ollaksemme niitä, jotka Sulhanen eli Karitsa ja Hänen Morsiamensa kutsuvat taivaalliseen hääjuhlaan. Kuka sitten on se Morsian, jonka on määrä ilmestyä meidän pelastuksemme tähden? Meidän on selvitettävä hänen henkilöllisyytensä Raamatun kautta.

Kuka on taivaallisen hääjuhlan Morsian?

Kolminaisuuden mukaan tiedämme, että Karitsa, joka on Kristus (Joh. 1:29), on meidän taivaallinen Isämme. Kuka sitten on Hänen Morsiamensa, joka ilmestyy täyttämään pelastustyön Hänen rinnallaan päivien lopulla?

Ilm. 21:9-10 Yksi niistä seitsemästä enkelistä, joilla oli seitsemän maljaa täynnä seitsemää viimeistä vitsausta, tuli ja puhui minun kanssani sanoen: ”Tule tänne, minä näytän sinulle morsiamen, Karitsan vaimon.” Hän vei minut Hengessä suurelle ja korkealle vuorelle ja näytti minulle pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta Jumalan luota.

Eräs enkeli tuli Johanneksen luo ja lupasi näyttää hänelle Morsiamen, Karitsan vaimon. Mitä enkeli silloin näytti Johannekselle? Pyhän kaupungin, Jerusalemin, joka laskeutui alas taivaasta. Koska tämä Jerusalem laskeutuu taivaasta, voimme ymmärtää, että se ei viittaa maalliseen Jerusalemin kaupunkiin. Mitä tämä taivaallinen Jerusalem sitten edustaa? Raamattu antaa meille selkeän vastauksen Kirjeessä galatalaisille:

Gal. 4:26 Mutta ylhäällä oleva Jerusalem on vapaa, ja se on meidän äitimme.

Tässä sanotaan, että ylhäällä eli Taivaassa oleva Jerusalem on meidän Äitimme. Taivaallinen Jerusalem viittaa siis meidän taivaalliseen Äitiimme, Karitsan Morsiameen, jonka on määrä ilmestyä Jumalan pelastustyön loppupuolella kutsumaan meidät taivaalliseen hääjuhlaan.

Meidän taivaallinen Isämme ja Äitimme kutsuvat meitä pelastukseen

Raamatun todistusten perusteella voimme siis päätellä, että Karitsa ja Hänen Morsiamensa, jotka ilmestyvät ja kutsuvat meidät taivaalliseen hääjuhlaan, ovat meidän taivaallinen Isämme ja taivaallinen Äitimme. Koskien Heidän ilmestymistään päivien lopulla, Jumalan pelastustyön täyttyessä, Raamattu sanoo:

Ilm. 22:17 Henki ja morsian sanovat: ”Tule!” Joka kuulee, sanokoon: ”Tule!” Ja joka janoaa, tulkoon, ja joka tahtoo, ottakoon lahjaksi elämän vettä.

Henki ja Morsian yhdessä kutsuvat meitä ottamaan vastaan elämän veden, iankaikkisen elämän (Joh. 4:13-14). Johanneksen ilmestyksen luvussa 19 Heitä kutsutaan Karitsaksi ja Hänen Morsiamekseen, luvussa 21 Karitsaksi ja Hänen vaimokseen ja luvussa 22 Hengeksi ja Morsiameksi. Kaikki nämä ilmaukset kuitenkin viittaavat samaan: meidän taivaalliseen Isäämme ja taivaalliseen Äitiimme, jotka kutsuvat meidät pelastuksen juhlaan, iankaikkiseen elämään päivien lopulla.

Näin ollen 2000 vuotta sitten annettu vertaus hääjuhlasta opettaa meille meidän Taivaallisen Äitimme olemassaolosta. Aivan kuten morsian on hääjuhlan avainhenkilö, meidän Äitimme on todellinen Avainhenkilö, joka meidän on otettava vastaan, jotta voimme saada kutsun taivaalliseen hääjuhlaan, pelastuksen juhlaan.

Kuulethan nyt Hengen ja Morsiamen kutsun ja tulethan Heidän luokseen saadaksesi pelastuksen!